top of page

Luxman integrerede forstærkere

 

Når Luxman lægger navn til en forstærker, er man ikke et sekund i tvivl om at produktet er opstået i en aura af stolte traditioner og japansk grundighed. Her går nyskabelse og årelange verdenspatenter hånd i hånd og danner rammerne for en forstærker der emmer af kvalitet og gennemført hi-fi æstetik. Her er hver en skrue og hvert et komponent valgt med omhu og placeret lige netop der hvor det sidder, fordi man har 90 års erfaring for at den yder bedst – lige netop dér.

L-550AXII og L-590AXII er forstærkere der yder hhv. 2 x 20 Watt og 2 x 30 Watt (8Ω) i ren uforfalsket klasse A. Et konstruktionsprincip, man ikke ser meget til i disse ”grønne” tider, men hvis kvaliteter man på ingen måder må bagatellisere. L-550AXII og L-590AXII spiller med en nerve og intimitet du ganske enkelt ikke finder magen til nogen andre steder.

 

Under låget finder vi en voldsomt dimensioneret strømforsyning, der er hovedårsagen til L-550AXII og L-590AXII vægt på hhv. 24,5 kg. og 28,4 kg. Strømforsyninger der, på trods af de konservative effektopgivelser, gør L-550AXII og L-590AXII i stand til at drive stort set en hvilken som helst højttaler.

 

Når man som forstærkerproducent skal til at konstruere en forstærker, står man gerne med valget mellem to kompromiser. Skal man anvende negativ modkobling eller ej… Negativ modkobling fjerner effekt forvrængning, men tilslører samtidigt mange af de små spidsfindigheder i musikken der gør, at den opleves som nærværende og dramatisk.

 

Luxman har valgt en tredje løsning og taget patent på den! Man har simpelthen opnået kun, at sende forvrængningen igennem den negative modkobling - og lade signalet passere upåvirket af negativ modkobling - zero-feedback men uden forvrængning.

 

ODNF (Only Distortion Negative Feedback) anvendes, i forskellig afarter, i samtlige Luxmans forstærkerkredsløb – forstærkere så vel som kredsløb i ex. SACD-afspillere og hovedtelefonforstærkere.

L-505uX og L-507uX arbejder i klasse A/B drift - med en mere beskeden varmeudvikling og et ”grønnere” fodaftryk til følge. De yder hhv. 2 x 100 Watt og 2 x 110 Watt (8Ω) og er ligesom AX-modellerne i stand til at trække stort set en hvilken som helst belastning.

 

En af akilleshælene, i en forstærkerkonstruktion, er volumenpotentiometeret (det komponent der regulerer lydstyrken). Vi har, igennem tiderne, set mere eller mindre opfindsomme forsøg på, at omgås potentiometerets negative indvirkning på lydkvaliteten – men kun en løsning virker – en dekade af faste modstande og en omskifter der skifter mellem dem for at opnå det ønskede gain (lydstyrke) – en bekostelig løsning, man normalt kun ser i tilsvarende bekostelige forstærkere – men som naturligvis er, at finde i stort set alle Luxmans forstærkere – LECUA (Luxman Electric Controlled Ultimate Attenuator).

Et almindeligt potmeter af høj kvalitet

        til sammenligning (Alps blue)

LECUA (Luxman Electric Controlled Ultimate Attenuator)

"Skulle man være i tvivl, så er det her et produkt der vækker glæde - det er den slags der gør det en del sjovere at være anmelder"

Test af Luxman L-507UX af Kim Olsen, nerds.dk maj 2016 - læs anmeldelsen her

”you will be seduced solely by its silky, powerful, rich and controlled sound.”

“I was taken aback by the undeniable authenticity and accuracy of the Luxman’s delivery”

Test af Luxman L-590AX af Ken Kessler, Hi-Fi News maj 2016 - læs anmeldelsen her

“the Luxman just cuts right to the very heart of the music”

“But that's the beauty of the L-590AX MKll. It seems to do everything very well without drawing too much attention to itself. Instead it just enables music to flow in a purely effortless way. Yes, it’s reminiscent of Japanese amplifiers from the 1970s in terms of both looks and features bur its sound is right up-to-date, being both vibrant and utterly involving. ln short, this is one piece of equipment that cannot fail to put a smile on your face.”

Test af Luxman L-590AX af Jon Myles, Hi-Fi World maj 2016 - læs anmeldelsen her

Hvad skriver anmelderne?

bottom of page